2g – two generations

cégátadás bizalommal, nyugodtan

A legtöbb cég életében elkövetkezik a tulajdonosváltás pillanata. Ez sokszor szinte csak egy gazdasági-jogi aktus csupán, azonban van egy speciális eset: amikor a családi vállalkozás tulajdonosa adja át cégét.

A különös figyelemmel, sokszor hosszú évek elkötelezett és odaadó munkájával felépített vállalkozás átadása nem könnyű feladat. Lelkileg, érzelmileg megterhelő minden szereplő, de elsősorban a tulajdonos (az átadó) számára. Az átadás során kialakuló feszültségek és bizonytalanságok megviselhetik a cég többi tagját, kihathat a partneri, beszállítói kapcsolatokra is.

A 2G – Two Generations egy Magyarországon egyedülálló konzultációs stratégia, mellyel az átadásnak, elengedésnek ezt az érzelmi folyamatát szeretném segíteni, megkönnyíteni. A legfontosabb szempont, hogy az értékek, a vállalati kultúra tovább éljenek a váltás után is, és a tagok között erősödjön a bizalom. Különösen fontos az érzelmi folyamatok feltárása akkor, ha a cégátadás családtagok között történik (jellemzően szülő-gyermek viszonylatban).

A konzultációk eredményeként az átadás időszaka sokkal zökkenőmentesebb, a bizalom légköre a cégen belül és kívül is fenntartható. Folytatható a cég missziója, az értékek továbbvitele. Az átadás rövidebb idő alatt bonyolítható le és az átadó-átvevő közötti esetleges feszültségek strukturáltan és hatékonyan kezelhetőek.

 

GENERÁCIÓVÁLTÁS

nehézségek és lehetőségek

A generációk közötti tulajdonosváltás mindig magában hordoz különbségeket, melyek könnyen jelenthetik feszültségek forrását. A sikeres konzultációval azonban ezek a nehézségek megnyugatóan rendezhetőek és előnyökké kovácsolhatóak, mely mind a szereplők, mind a cég egésze számára pozitív kimenetelt és zökkenőmentesebb átadást jelent.

A generációváltás néhány kiemelten fontos területe, melyeket a konzultációk fókuszába helyezünk:

 • vezetési stílus és attitűd
 • management felépítse
 • kommunikáció (külső és belső)
 • megjelenés (a cég vizuális kommunikációja)
 • motiváció és innováció
 • marketing eszközhasználat
 • új szolgáltatások / termékek bevezetése
 • szolgáltatások / termékek megszüntetése

Természetesen más jellegű kérdések és nehézségek is jelentkezhetnek, melyekkel a konzultációk során foglalkozunk. A pszichológiai szemléletű megközelítés lehetővé teszi, hogy a cég átadásával kapcsolatos elengedési folyamatok le tudjanak zajlani, ezáltal a vállalat átadása olyan pozitív folyamattá formálható, melynek eredményeként a családi kapcsolatok erősödnek, az érzelmi szálak még erősebbekké válnak.

cégeladás

ha az átvevő nem családtag

Amikor a cégvezető utódja nem a család tagjai közül kerül ki, még fontosabb, hogy az átadás ne csak jogi-gazdasági lépés legyen, hanem értékátadási folyamat is.

A szervezeti kultúra, az értékek és normák átadása, melyek az elmúlt években naggyá tették a céget, kiemelt jelentőségű.

Komplex munkát jelent, hogy a generációs különbségeket, a nehézségeket meg- és feloldjuk és erőforrássá transzformáljuk. A konzultációk során az alábbi kérdéseket helyezzük a középpontba:

 • a partnerek, megrendelők cégvezetőhöz kötődő bizalma, ennek átadása
 • a megteremtett értékek, a cég szellemi tőkéjének átadása
 • a cég, mint “saját gyermek” elengedése az eladás-átadás során
 • a munkatársak, alkalmazottak felé érzett felelősség kérdése
 • friss szemlélet, új lehetőségek bevitele a cég megszokott életébe
 • generációs különbségek
 • a feszültségek forrásának feltárása, azok strukturált kezelése

2g – two generations

komplex megoldás a teljes sikerért

Egy cég átadása hosszadalmas, bonyolult és erőforrásigényes feladat.

Számomra elengedhetetlen, hogy a 2G – Two Generations szolgáltatás egy komplex stratégiát nyújtson, mellyel a folyamat megkönnyíthető és lerövidíthető. Végeredményként alacsony fluktuáció, erősödő vevői bizalom, nyugodt légkör valósítható meg. Nem utolsó szempontként pedig: a leköszönő tulajdonos nem személyes veszteségként, hanem az általa felépített vállalkozás számára új lehetőségként éli meg az elengedést.

A feladat összetettsége megkívánta egy profi csapat összeállítását, segítségükkel pedig kialakítottam a 2G – Two Generations négy fő pillérét:

érzelmi feldolgozás

stratégiai workshop

gazdasági mediáció

jogi támogatás

A konzultáció díja: 30.000 Ft / 60 perc (az ár nem tartalmazza a csapat szakértő tagjainak munkáját!)

a 2g csapata

Sonkoly Zsuzsanna

Sonkoly Zsuzsanna

a 2G - Two Generations megálmodója

Cégvezetők terapeutája, család- és párterápiás szakember, coach.

Dr. Molnár Péter

Dr. Molnár Péter

Tréner & Coach

Vezetői készségfejlesztő, kultúra- és stratégiaalakító tréner.

Dr. Urbán Liliana

Dr. Urbán Liliana

Jogász

Mediátor, oktató, a mediációs eljárások elkötelezett híve.

“A megteremtett értékek friss lendülettel tovább élnek.”

Sonkoly Zsuzsanna – cégvezetők terapeutája