Karrier és a párkapcsolati egyensúly.

Szerepek közötti egyensúlyozás

 

Ha olvastad az előző cikkemet, akkor remélhetőleg egyre gyakrabban sikerül „letenni a munkát az ajtó előtt”

Látod, hogy a társadnak, családodnak szüksége van rád és neked is fontos a megállás, töltekezés.

Otthon mégis feszültségekkel teli napokat éltek meg.

Hogyan lehetséges ez?

Azt, hogy otthon milyen szerepeket élünk meg, milyen minőségben és hogyan elsősorban ösztönös viselkedésünk, reakcióink alapján tesszük. Ha a pillanatok, a környezetünk azt tükrözi vissza, hogy ez nem ideális mindenki számára, akkor fontos tudatosabb szintre emelni.

Mire is gondolok…

Egy gyakorlatot mutatok be neked! Készítsd el, a vizualitás sokkal hatásosabb, mint bármely szó.

Készítsd el a saját szerep tortádat! Oszd fel szeletekké, nagysága attól függ, hogy milyen mértékben éled meg azt a szerepedet. Itt nem az eltöltött idő a lényeg, pl.: hány órát töltesz el a cégnél, mennyi időt vagy jelen anyaként stb…. Hanem érzés szintjén mennyit jelent neked, milyen mértékűnek éled meg azt a szerepet.

(Vezetőként, társként, szülőként, szüleid gyermekeként, háztartásvezetőként, autószerelőként(aki bütyköl a saját autóján), barátként, saját időt eltöltőként, sportolóként)

szereptorta Sonkoly Zsuzsa párterápia

Készítsd el milyennek éled meg a jelent. Majd milyen lenne az ideális! Milyenre vágysz?

Talán van a kettő között különbség. Lehet más mértékben élnéd meg a vezetői szerepeidet, új szerepekkel is kiegészülne. Miből lett több vagy kevesebb? Honnan kellene elvenni, ahhoz, hogy ideálisnak éld meg?

Ha nagymértékben különbözik a kettő, abból belső feszültségek keletkeznek, egyre stresszesebbnek éljük meg a hétköznapokat.

Te tudsz alakítani ezen? El tudsz jutni az ideálishoz?

A napközben használt vezetői skillek nem biztos, hogy eredményre vezetnek otthon a családi életben.

Mire gondolok…. a feladatok delegálására, vezetői döntések, vezetői nagy „igazságok” tudása és hangoztatása, eredményre való állandó koncentrálás, kommunikációs stílus.

Elképzelhető, hogy otthon a társad, a gyermekeid nem a főnököt szeretnék otthon látni.

Hanem azt a párt, szülőt, aki elengedi magát, érzelmileg lehet hozzá kapcsolódni, van ideje figyelni, ők is teret kapnak a mindennapokban, igazi jelenlétedet érzékelik.

A vezetői attitűd nem feltétlen ez. A cégnél nem elsődleges szempont érzelmileg kapcsolódni a kollégákhoz. Bizonyos mértékben lehet, hogy meg tudod valósítani, ha nem több száz fős céget vezetsz, de nem ezt várják el tőled.

A családod pedig leginkább ezt, hogy nem feladatokban, határidőkben, eredményekben gondolkozol mellettük, velük kapcsolatban.

Fontos szempont tisztázni, hogy mit vártok el egymástól férfi és női szerepeket tekintve. Kinek mi a feladata szerepeik mentén.

Sok férj, apa meséli el a terápiás ülésen, hogy mérhetetlen büszke feleségére, amiért ilyen sikereket ér el, magabiztos vezető, határozott, erőteljes. Viszont otthon a társra vágynak, a NŐ-re, aki megteremti az otthon melegét, vacsorával várja a párját, anyaként van jelen esténként. Ugyanez fordítva is igaz.

Karrier és a párkapcsolati egyensúly Sonkoly Zsuzsa párterápia

Nem könnyű váltani és letenni azokat a viselkedéseket, melyeket napközben használunk.

Ha tudatosan átbeszélitek az általatok elvárt, elképzelt férfi-női szerepek megvalósításának fontosságát, valamint azt, hogy ez miért fontos neked, milyen érzelmi hozadéka van, sokkal tisztábban látjátok egymás érzelmi megéléseit, igényeit.

Fontos kimondani évek múltán is, hogy mit jelent neked a biztonságot nyújtó férj otthon, vagy az otthon melegét megteremtő, gondoskodó anya jelenléte.

Nincs általános recept, hiszen mindenki más-más mintát hoz otthonról, melynek pont az ellenkezőjét, vagy hasonmását szeretné megvalósítani.

Harmadrészt, ahogy a videósorozatban is beszéltem róla, vissza kell nyúlni a párkapcsolati alapokhoz.

A párkapcsolati alap esetében gondoljatok vissza arra és beszélgessetek arról:

  • Hogyan ismerkedtetek meg?
  • Mi tetszett meg a másikban?
  • Mi volt az, ami miatt ő lett az életed párja?
  • Milyen közös élményeket szereztetek együtt?
  • Az eddig megélt nehézségeket, hogyan tudtátok feloldani?
  • Milyen eszközökkel, praktikákkal hoztátok vissza évről-évre az érzelmi közelséget?
  • Milyen értékei vannak a kapcsolatotoknak?

Nehéz helyzetben, ezekhez az alapokhoz kell visszanyúlni, feleleveníteni.

A figyelmet nem csak az aktuális nehézségekre fordítani, hanem visszatekinteni, hogy honnan indultatok, most hol tartotok, milyen érzelmi alapokból építkeztetek, mi volt a szép és a jó.

Fontos nap mint nap értéket adni a kapcsolatotoknak, a párodnak!

Az érzelmi közelség a záloga, a párkapcsolati harmoniának!!!

A közelség pedig akkor érhető el, ha időt szántok egymásra úgy is mint pár, és nem csak úgy vagytok jelen az életetekben, mint szülők, akik zseniálisan logisztikáznak a gyermekeikkel.

Időt szánni egymás lelkére, érzelmeire, beszélgetni, kikapcsolódni, kettesbeli éleményeket szerezni.

Beszélni a nehézségekről és nem a szőnyeg alá seperni, mert később úgy is minden a szemünk elé kerül, csak már sokkal nagyobb káoszt teremtve.

Kifejezni egymás felé érzelmeinket, a másik fontosságát, értékeit.

Elismerni mindazt, amit nap mint nap tesztek egymásért, a családotokért.

Nektek hogyan sikerült megteremteni a karrier és a család között a harmóniát?