Örök kérdés. Együtt vagy külön dolgozzunk a cégben?

Minden Cégvezető fejében megfordult már a kérdés.

Ha külön dolgoztok, akkor talán azért, mert ha együtt dolgoznátok, többet találkoznátok, jobban látnátok a másik kihívásait, mivel foglalatoskodik egész nap. Megértenétek egymás lelki állapotát, hiszen napközben látnátok a számtalan helyzetet, amiben helyt kell állnotok. Egy úton haladnátok és kettőtök képessége sokszorozódva mutatkozna meg a cégetek felfele ívelő pályáján.

Bár elképzelhető, hogy a kettőtök közötti vezetési különbözőségek erősödnek fel annyira, hogy nincs idő váltani, kiszakadni a vállalkozói milliőből és otthon családként, párként együtt lenni.

Ha együtt dolgoztok, akkor az foglalkoztat, hogy jobb lenne külön, mert nem kellene figyelni arra, hogy hogyan kommunikálsz a pároddal, miképp delegálod számára a feladatokat, nem kell csatározni azon, melyik döntés lesz a leghatékonyabb. Egyedül mehetsz az általad kijelölt úton, nem kell érvelned a döntésed mellett.

Talán nem látnád annyira a kettőtök között megjelenő különbségeket, apró készségbeli gyengeségeket. Az otthoni légkörre nem nyomná rá a bélyegét a cégben megélt helyzetek, a céges nézeteltérések.  Nem kellene figyelned arra, ha Vezetőként kommunikálsz a pároddal, akkor otthon, hogyan tudjátok ezt letenni és párként jelen lenni.

Számtalan párnál előfordul, hogy a közös cégben különböző posztokban vagytok, más kompetenciátok van, egyikőtöknek sokkal dominánsabb szerepkör jut, mint a másiknak.

Ezáltal valaki magasabb létrafokon áll, mint a másik, ezzel még láthatóbbá válik a képességbeli, készségbeli különbözőség, amiben elképzelhető, hogy a pár tagja gyengébbnek, kevesebbnek fogja megélni önmagát, cégben betöltött szerepét.

Megannyi variáció előfordult már. Egyik helyzetből sem könnyű kihozni egy olyan felállást, mely mindkét személynek ideális lenne. Mégis vannak olyan cégtársak, akik keményen összecsiszolódva ma már hatékonyan tudnak együtt dolgozni.

Párként együtt vagy külön dolgozzunk a cégben? Sonkoly Zsuzsa cégvezetők terapeutája

Nincs általános recept.

Neked, nektek is a saját megoldásokat kell megkeresni, sok-sok nehéz beszélgetés árán és meghozni a kevésbé fájdalmas döntést, hogy a közös cégvezetés tud-e harmónikus lenni úgy, hogy a párkapcsolat ne szenvedje kárát.

 

Azok a cégvezetők, akik ezzel a kérdéssel fordultak hozzám, kemény szembesülések, nehéz mondatok kimondása árán hozták meg a legjobb döntést.

Mi volt minden esetben a legfontosabb momentum?

Mi volt az az érték, amit egyikőjük sem akart elveszíteni?

Nem, nem a cégben betöltött pozíció. A párkapcsolat volt a legféltettebb KINCS és ÉRTÉK.

Számotvetés sohasem fájdalommentes.

 

Az alábbi kérdések segítenek tisztábban látni, jelenlegi helyzetedet:

 • Ha együtt dolgoztok, kinek mi az erőssége?
 • Azon a területen vezetitek a céget, mely a saját erősségetek?
 • Kijelöltétek a cég közös útját, vízióját, küldetését?
 • Mindkettőtöknek ugyanaz a cég általi prioritás?
 • A nyereség, a profit, az elégedett kollégák, az állandó változás, fejlesztés, az értékesítés, marketing… Hova tevődik a hangsúly?
 • Saját területeteken önálló vagy közös döntésnek kell születnie?
 • Melyek azok a határterületek melyekben együtt kell dolgoznotok?
 • Tudtok ilyenkor együttműködni? Vagy ilyenkor féltek már előre, hogy ennek mi lesz a következménye?
 • Ki a nyitottabb a másik új ötleteire?
 • Milyen szempontok alapján döntitek el, ha más elképzelést képviseltek, hogy melyik szempont, álláspont valósuljon meg?
 • Milyen kommunikáció segíti a közös munkát kettőtök között?
 • Otthon is mindketten szeretnétek a céggel kapcsolatos kérdésekről, történésekről beszélni?
 • Otthon kire vagy kíváncsi, a cégtársadra vagy a párodra?
 • Tudtok egymás irányába kölcsönösen konstruktív visszajelzést adni?
 • Mindketten elfogadjátok az egymásnak adott visszajelzéseket?
 • Otthon tudtok párként jelen lenni, vagy folytatódik a munka?
 • Kit látsz otthon a párodat vagy a cégtársadat?

 

Tapasztalatom szerint, akkor válik igazán értékessé a közös cégvezetés, ha minden felmerülő kérdést mélyen, őszintén át tudtok beszélni és addig finomítani a kereteket, míg mindkettőtöknek jó szívvel elfogadhatóak.

A tiszta, átlátható, leírt, kidolgozott keretek, szabályok tudják biztonságossá tenni a közös cégvezetést.

Mindig szem előtt kell tartani a közös célt, a 3-5 alapértéket, mely szerint a közös cégvezetés az ideális számotokra.

Akár készíthettek egy közös Cég-fát, melyet kihelyeztek az irodába, és a levelekre, ágakra kiírásra kerülnek az általatok megfogalmazott alapértéket.

pl: őszinteség, türelem, nyitottság a másik ötleteire, szolgáltatás minőségének fontossága, kollégák elégedettsége, szervezettség, átláthatóság, fejlesztés, fejlődés, minőségi kapcsolatok fontossága, megbízhatóság, elérhetőség, együttlét öröme, közös alkotás érzése, a MI tudat, érzés fontossága, az EGYÜTT teremtés élménye

Ez jelképezi a Cég értékeit, a közös értékeket, a víziót. Hozadéka, hogy mindez kihat a párkapcsolati szintérre, így a Cég-fa egy  párkapcsolatot megmentő, fókuszt biztosító, figyelemfelkeltő eszköz, mely a KÖZÖS UTAT, cégvezetést szimbolizálja.

Ha meglátjátok, ki miben értékes, egyedi, milyen kifinomult képességei vannak egy területen, majd ráhagyatkoztok és HAGYJÁTOK SZÁRNYALNI!!!

Fontos elengedni a kontrollt és kibontakoztatni a saját és a párod kreativitását.

Egy jó vezető, akkor válik kiváló vezetővé, ha a szabadságot, kreativitást, szárnyalást megélheti, valamint lehet kockáztatni és bízni.

Mindenki arról számolt be ezidáig, hogy hiába dolgoznak akár együtt, akár külön a cégben, otthon a párjukat várják, a társukat szeretnék látni, ölelni.

Nem ismét a vezetővel beszélni, hadakozni. A Férfit és a Nőt keresi mindenki odahaza.

Meg kell tanulnunk, meg kell tudnunk erősíteni önmagunkban azt a képességet, hogy hazaérve letegyük azokat a szerepeinket és a hozzájuk kapcsolódó működéseket, melyeket a cégvezetésben használunk.

Otthon mindenki a Társra, az általa nyújtott biztonságra, érzelmi közelségre vágyik!!!