A bölcs, karizmatikus vezetőt követni fogják.

Amikor új kollégát veszel fel, milyen szempontokat veszel figyelembe?

Szakmai végzettségét, tapasztalatát vagy esetleg szociális kompetenciáit?

Kutatások alapján is kiderült, hogy hosszú távon, akkor tud eredményesen megtartani kollégákat a cég, ha a kiválasztás fő szempontjai a szociális kompetenciák voltak.

Hiába a több diploma, széleskörű szakmai tudása, ha kollégaként bomlasztja a közösséget, kritikus megjegyzései borzolja a kedélyeket, egyedi érdekek vezérlik és mindenkin átgázol. Elképzelhető, hogy több értékes kolléga fog felállni és inkább másik munkahelyet keresni.

A szociális kompetencia, érzelmi intelligencia fontossága a Kiemelkedően Hatékony Vezetőkre is igaz!

Milyen vezetőre vágynak a kollégáid?

Az elmúlt hetekben felmérést végeztem multi cégeknél és Kkv-nál dolgozó ügyfeleim között. Megosztok veled pár kérdést közülük.

  • Milyen vezető mellett tudsz hatékonyan dolgozni?
  • Milyen vezetőt tudsz követni?
  • Melyek azok az értékek, készségek, melyek hosszú távon a cégnél tartanak?
  • Ki az a vezető, akitől rövid időn belül felállsz és elmenekülsz?
  • Mi esik jól számodra a legjobban főnököd irányából?

Kincset érő válaszokat kaptam. Ha én ezt tudom, anno vezetői pozíciómban is, nemcsak a vezetői szerepeimet, tudásomat és szaktudásomat fejlesztettem volna. Nagyobb fókuszt adtam volna a szociális készségeknek, kompetenciáknak és az érzelmi intelligenciának.

Biztos vagyok benne, hogy nagyon sok minden megvan Benned is!!!

Téged követnek a kollégák? Sonkol y Zsuzsanna coach

De használod is? Fókuszt helyezel erre, amikor bemész a cégbe és egy munkatársaddal beszélgetsz? Vagy egy meetinget tartasz?

Ha látják, hogy tudod merre viszed a céget, milyen úton haladtok közösen, milyen célt, eredményt szeretnél elérni, velük együtt, követni fognak!

Lehet, hogy létrehoztál tudásoddal, szorgalmaddal, kitartásoddal, zseniális küzdő- és problémamegoldási képességeddel egy sikeres céget. Viszont az úton együtt kell tovább haladni.

Követni fognak téged, ha a hozzáértésed mellett azt tapasztalják, hogy odafigyelsz rájuk, őszinte, segítőkész, emberséges, önzetlen, tisztességes, jóindulatú, megbízható vagy irányukba.

Én ilyen vezetőt követnék, a kollégáid is!

Erős kezű, irányt mutató, kollégáit érző, emberszámba vevő, jóindulatú vezető mellett a kollégák biztonságban érzik magunkat, erősödik lojalitásuk, innovatív ötletei szárnyalni fognak és jól érzik magukat veled. Eszük ágában sem lesz fejvadászokkal felvenni a kapcsolatot, titokban állásinterjúkra járni.

 Nem könnyű, ilyen vezetővé válni! Nem velünk született képességek! Ezt akarni kell és fejleszteni kell önmagunkban.

Nem a tökéletes vezetőre vágynak, aki minden helyzetben azonnal tudja a megoldást, akinek nincsennek nehézségei, kihívásai, akinek tökéletes az élete. Ez csak a távolságot eredményezi, sőt…. akár gyengítheti is őket, mert felerősíti saját bizonytalanságukat önmagunkban, személyes képességeik, készségeik hiányosságaiban.

Hiteles és Önazonos Vezetővé válni a cél! Hiteles az, aki, ha nem tudja egy kérdésre a választ felvállalja, ha nem tud azonnal döntést, hozni időt kér, ha baklövést követ el, nem a legjobb döntést hozza, meg meri mutatni.

Hitelesek és Önazonosak akkor vagyunk, ha érzelmeink, gondolataink és cselekedeteink összhangban vannak egymással.

Ebben segítem a cégvezetőket az Identity Business&Life szolgáltatásommal.

Te Önazonos Vezető vagy?